Fvt.hu
FVT Blog
Menu

A bikini története július 11, 2017

Az oly sokak által kedvelt ruhadarab, vagyis inkább strandfelszerelés alapkelléke nem mindig volt ilyen, mint a 21. századi társadalomban. Mérete, színe és formája az idők során változott.

Hosszú utat tett meg a fürdőruha, valamint az oly sokak által hordott bikini amíg elnyerte mai formáját. A sok szoknyás fürdőöltözetek után óriási lépés volt a combot láttató úszódresszek engedélyezése, de az igazi botrány akkor következett, amikor megjelent az aprócska testet alig fedő bikini. Az 71. évforduló és a szezonkezdet tiszteletére jöjjön egy rövid bikini evolúció!

Az ókorban, főleg a görögöknél valóságos kultusza volt a testedzésnek, így az úszásnak és a fürdőzésnek is. A jó szokást a rómaiak is átvették, bár ők a sport helyett inkább a fürdőzés élvezeti értékét helyezték előtérbe. Szicíliában előkerült néhány mozaik, amelyen a női alakok a hatvanas évek bikinijéhez hasonló ruhát viselnek.

Mivel tudjuk, hogy az ókorban a meztelen fürdőzést kultiválták, valószínűsíthetjük, hogy a ruhadarab itt inkább a sportot, semmint a fürdőzést szolgálta, de akkor is tény, hogy a bikini már az ókori Rómában is létezett. A sötét középkor azonban a fürdőzés elhagyásával sem kedvezett a fürdő öltözet fejlődésének, és hosszú évszázadokra nyoma is veszett ennek a testet jól megmutató ruhadarabnak.

A 18. században történt az, hogy a hölgyek ismét barátkozni kezdtek a vízzel, és egyre divatosabb lett az úszás, valamint a különböző szabadtéri fürdők is elterjedtek. Be kell vallanunk, hogy ekkor még, sok víz nem érte a hölgyek testét, hiszen hosszú ruhát és köntöst viseltek az úszásra és fürdőzésre, és nagyon ügyeltek arra, hogy öltözékük még vizesen se legyen áttetsző. A köntös aljára különböző fajta nehezékeket erősítettek, hogy még a vízben se emelkedhessen a fürdőöltözet anyaga a térdük fölé.

Nem lehetett túl kényelmes viselet, de a nehéz, azonban a súlyokkal nehezített vizes ruhadarabok biztosan megerősítették a kor lányainak és asszonyainak izomzatát. A 19. században azonban már megjelentek azok a fürdőruhák, már ha a térdükig érő felsőrészt és a bokáig tartó fekete harisnyát annak lehet egyáltalán nevezni mai szemmel. Afféle ázott csibeként nézhettek ki a kor elegáns hölgyei ebben a rettentő kényelmetlen viseletben.

A kor legfeleslegesebb és legviccesebb fürdőhelyi találmánya azonban mindenképpen a viktoriánus-kori Anglia fürdőgépei voltak. A britek nem elégedtek meg a mindent eltakaró ruhákkal, apró faházakat építettek és a fürdésre vágyóknak ezt kellett használni, ha meg szerettek volna mártózni a vizeikben. Ezekről a fura szerkezetekről több képet  is találhatnak az interneten.

A 20. század elején lassan lazulni kezdtek a merev erkölcsi szabályok. A nők felfedték a karjukat és combközépig a lábukat, illetve mélyebb dekoltázst is megengedtek maguknak. Az 1930-as években megjelent az első, kifejezetten nőknek szánt fürdőruha, amely egy gyapjú anyagból készült, pólószerű felsőből és egy felsőcombot takaró nadrágból állt. Az 1930-as és 40-es években, Európában a nők már olyan fürdőruhákat hordtak, amiből kivillant a derekuk, valamint a csípőjük. Az igazi áttörést azonban a 71 évvel ezelőtti, 1946-ban tervezett fürdőruha hozta meg a nők számára.

Louis Réard nevű francia úriember készítette el, aki eredetileg autómérnökként dolgozott, azonban később átvette a családi csipkeverő üzemet és támadt egy nagyszabású mindent megváltozató ötlete: „Ha szabadon hagyjuk a nőknek a köldökét, akkor annak olyan hatása lesz, mint a bombának!. Az addigi fürdőruházat helyett kitalálta bikinit, s mivel valóban hitt annak szavaival élve bombasztikus hatásában, kevéssé stílszerűen az atomrobbantásokról elhíresült Bikini-szigetekről nevezte el ezt az egykor még polgárpukkasztó ruhadarabot.

Kategóriák: Nyári divat