Fvt.hu
FVT Blog
Menu

Viseljünk-e ékszert a vízparton? április 22, 2016

Abban mindannyian egyetértünk, hogy minden nő szereti az ékszereket. Nyaraláskor a napbarnított bőrön különösen jól mutat egy-egy szép nyaklánc, karkötő, a bokaláncról, piercingról nem is beszélve. Ráadásul a nyári estéken csinos ruhákban ülünk be egy-egy bárba, étterembe, és a dögös kis ruhák mellé mindenképpen szükséges az ékszer.

Ráadásul a várva várt nyaralás előtti bevásárlások alkalmával szívesen csábulunk el egy-egy csinos nyaklánc, karkötő vagy egyéb ékszer megvásárlására, hogy a nyaralóhelyi butikok, parti árusok kínálatáról ne is szóljunk. Szinte lehetetlen egy-egy nyaralás alatt nem megvenni valami kis bizsut, csili-vili díszecskét, netán komolyabb ékszert.

Kérdés az, hogy ha már vásárlásra csábulunk, akkor mit, milyen ékességet vegyünk magunknak. Ha olyan országban járunk, ahol közismerten olcsó a nemesfém, akkor mindenképp ajándékozzuk meg magunkat valami szép ékszerrel! Egy elegáns gyűrű, egy helyes kis karkötő megjár nekünk az egész évi hajtás után. Arra azonban ügyeljünk a külföldön vásárolt nemesfém ékszerek esetében, hogy legyen benne fémjel, de a legbiztonságosabb az, ha az ékszerésszel királyvizet cseppentetünk rá, hogy megbizonyosodjunk, hogy az arany ékszer az valóban aranyból van.

Ha már vettünk egy nemesfém ékszert, vagy ha otthonról hoztuk, akkor nyilván viselni is szeretnénk, és ez így van rendjén. Azonban fogadjuk meg a jó tanácsot, és csak étterembe, bárba, kiránduláson vegyük fel, a vízbe ne viseljük ezeket az értékes darabokat!

Elég egy rossz mozdulat, egy óvatlan pillanat, egy kicsit gyengébb kapcsoló, és az arany karkötőnk egy pillanat alatt a habokba veszik. Ugyanígy a nyaklánc, bokalánc, vagy más kedvenc ékszerünk. Ráadásul a napozásnál is kellemetlen lehet ezek viselete, hiszen a napon könnyen átforrósodik, és égési sérüléseket okozhat, netán a nyoma ott marad a bőrünkön, és hát legyünk őszinték, nem túl dekoratív dolog.

A bizsu ékszereket kevésbé kell félteni, ugyanakkor a víztől hamar elszíneződhetnek, megkophatnak, legrosszabb esetben pedig fémallergiát válthatnak ki, aminek elég kellemetlen tünetei vannak: erős viszketés, bőrkiütés, gyulladás. Ezt többnyire a nikkel nevű fém váltja ki, a baj az, hogy nem csak a bizsukban található, de sokszor az ezüst ékszereket is ezzel ötvözik. Lássuk be igen ronda látvány, ha a nyaklánc, gyűrű, karkötő helye csupa vörös, viszkető folt. Ha ilyesmit tapasztalunk, igyunk meg egy kalcium ampullát, és ha nem javul forduljunk orvoshoz.

A bizsu, az ezüst sajnos a tengervíz sótartalmától elszíneződhet, kophat, míg a gyógyvíztől akár az arany ékszer is színváltozáson mehet keresztül. Az orvosi fémből készült ékszerek kivételt képeznek, annak sem a só, sem a gyógyvíz nem árt.

Végül minden nyaralás alkalmával ügyeljünk az ékszereinkre, így ha lehetőség van rá, akkor távollétünkben széfben helyezzük el!

Kategóriák: Ékszer rovat